Η ομάδα μας στο 12ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ)

Η ομάδα μας στο 12ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ)

Μπορεί η πραγματοποίηση εκδηλώσεων με φυσική παρουσία να εξακολουθεί να απαγορεύεται λόγω της κρισιμότητας του κορωνοϊού, αλλά τι καλύτερο για εμάς από το να μπορέσουμε διαδικτυακά να συναντηθούμε με τους φοιτητές των άλλων σχολών, με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για δημιουργία και καινοτομία.

Η ομάδα της Prometheus Eco Racing συμμετείχε στο 12ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ), το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά 23-24-25 Απριλίου.

Ο Δημήτρης Γκίτσος, μέλος της ομάδας μας, οργάνωσε και παρουσίασε το workshop που είχε θέμα τη «Βελτιστοποίηση κινητήρα με ελαχιστοποίηση της μάζας του».

Οι συμμετέχοντες, αφού εξέτασαν πως λειτουργεί το σύστημα κίνησης ενός ηλεκτρικού οχήματος εστιάζοντας στον κινητήρα, κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων ηλεκτρομαγνητικής ανάλυσης FEMM προκειμένου να εξετάσουν τον σχεδιασμό ενός in-wheel κινητήρα. Με τη βοήθεια του προγράμματος Matlab ο κινητήρας υπέστη μια διαδικασία βελτιστοποίησης, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του οχήματος έχοντας την ελάχιστη δυνατή μάζα.

Στην συνέχεια, έγινε μια σύντομη εισαγωγή από τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο σχετικά με την βελτιστοποίηση κάνοντας χρήση γενετικών αλγορίθμων και επιλύθηκε το ίδιο πρόβλημα (ελαχιστοποίηση μάζας του κινητήρα) χρησιμοποιώντας εξελικτικούς αλγορίθμους με βάση λογισμικό που ανέπτυξαν ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και η Έλλη Αλβανάκη, μέλη της ομάδας μας.

Στιγμιότυπα απο την παρουσίαση του workshop

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και για πρώτη φορά, εκτός από τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και τα workshops , διοργανώθηκε το πρώτο career@ΣΦΗΜΜΥ με το οποίο όχι μόνο εμείς οι φοιτητές αλλά και οι νέοι μηχανικοί λάβαμε πολύτιμες γνώσεις που σίγουρα θα αξιοποιήσουμε μελλοντικά αναφορικά με την αγορά εργασίας.

Επίσης, στα πλαίσια του ΣΦΗΜΜΥ δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη της ομάδας μας να συνομιλήσουν με φοιτητές από όλη την Ελλάδα, να τους ενημερώσουν για τις δράσεις του Προμηθέα από την παρουσίαση της Στεφανίας Σκόρδα καθώς και να συναναστραφούν με άλλες φοιτητικές ομάδες που ασχολούνται με την ηλεκτροκίνηση και όχι μόνο. Μπορέσαμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες, τεχνογνωσία και να συνδιαλλαγούμε με νέους με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και ζήλο. 

Κλείνοντας την αναφορά μας στο 12ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ), θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές του Συνεδρίου και όλους τους συμμετέχοντες καθώς και τα μέλη της ομάδας μας που με τις γνώσεις τους, το πάθος και την εμπειρία που έχουν σε θέματα ηλεκτρικών κινητήρων μας εκπροσώπησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.