H ομάδα μας στο 13ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (13ο ΣΦΗΜΜΥ) στη Πάτρα

H ομάδα μας στο 13ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (13ο ΣΦΗΜΜΥ) στη Πάτρα

Σε ένα συνέδριο που οργανώθηκε στην Πάτρα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και συμμετείχαν περισσότεροι από 1.500 σύνεδροι , η ομάδας μας ήταν εκεί. 

Σε ένα τριήμερο γεμάτο δραστηριότητες ,το δικό μας Workshop που αποτελούσε μια πρώτη προσέγγιση στο embedded AI, έναν τομέα που αφορούσε την υλοποίηση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης σε ενσωματωμένα συστήματα, έφερε κοντά μας φοιτητές από όλη την Ελλάδα που μοιράζονται την αγάπη τους για τις τεχνολογικές εξελίξεις στο πεδίο δράσης μας. 

Κατά την έναρξη του Workshop οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την ομάδας μας – Prometheus Eco Racing Team – και για τα τρία ηλεκτροκίνητα οχήματα που μέχρι σήμερα έχουμε σχεδιάσει και κατασκευάσει, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο τελευταίο μας όχημα , το οποίο θα διαγωνιστεί φέτος για πρώτη φορά στην νέα -για την ομάδα μας- κατηγορία Urban Concept του παγκόσμιου διαγωνισμού Shell Eco Marathon.

Στο workshop, που διοργανώσαμε, με επικεφαλής τους Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Βύρωνα Ζιαμπάρα το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 60 φοιτητές, οι συμμετέχοντες υλοποίησαν ένα σύστημα για την διατήρηση της ασφάλειας του οδηγού ενός οχήματος πόλης και συγκεκριμένα για την προβλεπτική συντήρηση του ηλεκτρικού κινητήρα του οχήματος.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος   κατ’ αρχήν εξήγησε στους συμμετέχοντες ότι η προβλεπτική συντήρηση συνίσταται στην ανίχνευση ανωμαλιών κατά τη λειτουργία του ηλεκτρικού κινητήρα και στην πρόγνωση βλαβών πολύ νωρίτερα από την πρόκληση αστοχίας στην ηλεκτρική μηχανή, μέσα από την συνεχή παρακολούθηση της κατάστασής της. Η υλοποίηση του συστήματος από τους συμμετέχοντες περιελάμβανε την εκπαίδευση ενός νευρωνικού δικτύου και την ενσωμάτωση του σε ένα μικροελεγκτή ώστε με την λήψη μετρήσεων κραδασμών κινητήρα να πραγματοποιούνται προβλέψεις για την ευφυή διάγνωση προβλημάτων σε πραγματικό χρόνο. 

H συνολική παρουσία μας στο 13ο ΣΦΗΜΜΥ ήταν ιδιαίτερα αξιόλογη,  λαμβανομένων υπ’ όψη των σχολίων και της κριτικής απο τους συναδέλφους φοιτητές που συμμετείχαν στο Workshop μας! 

Για την παρουσία μας στο 13ο ΣΦΗΜΜΥ θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς την Global Prep με τη στήριξη της οποίας είχαμε την δυνατότητα να συμμετάσχουμε στο Συνέδριο. 

Μαϊόπουλος Σάββας

Μέλος της Prometheus Eco Racing